CONCURS DE TEORIE MUZICALĂ “EMIL ALEXANDRESCU”
EDIŢIA a VII-a
24-26 NOIEMBRIE 2023

Concursul de Teorie Muzicală ”Emil Alexandrescu”, ediția a VII-a, Bacău, se desfășoară cu participare fizică.

Probele concursului vor consta într-un solfegiu la prima vedere și un dicteu melodico-ritmic pentru clasele IV-XII, iar pentru clasele a II-a și a III-a – solfegiu și exercițiu ritmic la prima vedere.

Solfegiul la prima vedere va fi precedat de intonarea formulei de acordaj, sau a gamei și arpegiului.

Probele de concurs se vor desfășura începând de vineri, 24 noiembrie 2023. În funcție de numărul de participanți, programul concursului se poate prelungi până duminică, 26 noiembrie 2023.

Programarea concurenților va fi anunțată către profesorii coordonatori pe 22.11.2023.

REGULAMENTUL CONCURSULUI:

CLASA a II-a :

●      SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol, tonalitatea Do Major, măsura de 2/4, cu mers treptat şi cu salturi  melodice până la cvartă perfectă. Înaintea solfegiului se intonează gama Do major sau arpegiul gamei Do Major – la cererea comisiei.

●   EXERCIȚIU RITMIC–în măsura de 2/4 sau 3/4, cu duratele și pauzele muzicale învățate (pătrime, optima, doime, doime cu punct și pauzele corespunzătoare).

CLASA a III-a:

●      SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol, în tonalitatea Do Major, în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu elemente ritmico-melodice studiate în anii precedenţi. Înaintea solfegiului se va intona formula de acordaj a tonalităţii în care este compus solfegiul.

●      EXERCIȚIU RITMIC–în măsura de 2/4,3/4 sau 4/4, cu duratele și pauzele muzicale învățate, precum și cu formulele ritmice studiate în anii anteriori (triolet, optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime, șaisprezecime urmată de optime cu punct, gruparea ritmică de patru șaisprezecimi, pătrimea cu punct urmată de optime, optimea urmată de pătrime cu punct).

CLASA a IV-a:

●      SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol, în tonalităţile Do Major sau la minor, în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu elemente ritmico-melodice studiate în anii precedenţi. Înaintea solfegiului se va intona formula de acordaj a tonalităţii în care este compus solfegiul.

●      DICTEU ritmico-melodic – în tonalităţile Do Major sau la minor, în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu intervale simple până la octavă, cu elemente metro-ritmice studiate în anii precedenţi.

CLASA a V-a:

●      SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol, în tonalităţile Do Major sau la minor, în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu intervale simple până la octavă şi cu ritmuri de dificultate medie (triolet, sincopă simetrică, contratimp pe jumătate de timp). Se va intona formula de acordaj.

●      DICTEU ritmico-melodic – în tonalităţile Do Major sau la minor, în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu intervale simple până la octavă, cu elemente metro-ritmice studiate în anii precedenţi.

CLASA a VI-a:

●      SOLFEGIU – la prima vedere în cheile sol şi fa, în tonalităţi cu până la o alteraţie la armură, în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu intervale simple până la octavă şi cu ritmuri de dificultate medie (triolet, sincopă simetrică şi asimetrică, contratimp pe jumătate de timp). Se va intona formula de acordaj.

●      DICTEU ritmico-melodic – în tonalităţi cu până la o alteraţie la armură, în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu intervale simple până la octavă, cu elemente metro-ritmice studiate în anii precedenţi.

CLASA a VII-a:

●      SOLFEGIU – la prima vedere în cheile sol şi fa, în tonalităţi cu până la două alteraţii la armură, în măsura de 3/4 sau 4/4, cu intervale simple până la octavă, cu elemente cromatice, inflexiuni modulatorii şi modulaţii pasagere la relativă sau dominantă, cu elemente de conflict metro-ritmic (sincopa şi contratimpul pe sfert de timp). Solfegiul va fi precedat de intonarea formulei de acordaj.

●      DICTEU ritmico-melodic – în tonalităţi cu până la două alteraţii constitutive, în măsura de 3/4 sau 4/4, cu intervale simple până la octavă, cu elemente cromatice, inflexiuni modulatorii şi modulaţii pasagere la relativă sau dominantă, cu elemente de conflict metro-ritmic (sincopa şi  contratimpul pe sfert de timp).

CLASA a VIII-a:

●       SOLFEGIU – la prima vedere în cheile sol şi fa, în tonalităţi cu până la două alteraţii la armură, în măsura de 3/4 , 4/4, cu intervale simple până la octavă, cu elemente cromatice, inflexiuni modulatorii şi modulaţii pasagere la relativă sau dominantă, cu elemente de conflict metro-ritmic (sincopa şi contratimpul pe sfert de timp), diviziuni excepţionale până la cvintolet.  Solfegiul va fi precedat de intonarea formulei de acordaj.

●       DICTEU ritmico-melodic – în tonalităţi cu până la două alteraţii constitutive, în măsura de  3/4 sau 4/4, cu intervale simple până la octavă, cu elemente cromatice, inflexiuni modulatorii şi modulaţii pasagere la relativă sau dominantă, cu elemente de conflict metro-ritmic (sincopa şi  contratimpul pe sfert de timp), diviziuni excepţionale până la cvintolet.

CLASELE IX – XII:

●      SOLFEGIU – la prima vedere în cheile sol şi fa, în tonalităţi cu până la patru alteraţii la cheie, în măsura de 3/4 , 4/4, 6/8, 9/8, 12/8 cu intervale simple şi compuse până la decimă, cu ritmuri de dificultate complexă.  Solfegiul va fi precedat de intonarea formulei de acordaj.

●      DICTEU ritmico-melodic – în tonalităţi cu până la patru alteraţii constitutive, în măsura de  3/4 sau 4/4, cu intervale simple şi compuse până la decimă, cu ritmuri de dificultate complexă.

Dicteele vor fi cântate cu sunet de legătură (sunet ancoră).

Înscrierea la concurs se realizează prin accesarea linkului https://taniaboamba.ro/product/inscriere-concurs-emil-alexandrescu-2023/

Data limită de înscriere: Duminică, 19 noiembrie 2023

Pe pagina de Facebook a concursului „Emil Alexandrescu” vor fi publicate fotografii din concurs, precum și rezultatele obținute de participanți. Prin înscrierea la concurs, aceștia sunt de acord cu publicarea fotografiilor și a rezultatelor în mediul online.

Persoane de contact :

●      Prof. Tania Boambă – 0744635718

●      Prof. Dana Ciocan – 0744514125

PREMIEREA

Se va acorda pentru fiecare clasă premiul I, II, III şi Menţiune + diplomă +  un premiu surpriză. Pentru concurenții care vor obține nota 10 la ambele probe, se va mai acorda un premiu surpriză, în loc de trofeu.

Premiile se vor acorda în următorul mod:

Premiul I: 9.99 – 9.70

Premiul II: 9.69 – 9.50

Premiul III: 9.49 – 9.25

Mențiune: 9.24 – 8.50

Premiu de participare: sub 8.50

Premiile vor fi anunțate după terminarea probelor de concurs, în cadrul Festivității de premiere. Concurenții care nu vor fi prezenți la Festivitatea de premiere, vor primi premiile prin serviciu de curierat. Costurile transportului vor fi suportate de concurenți.