CONCURS DE TEORIE MUZICALĂ “EMIL ALEXANDRESCU”

EDIŢIA V

 5-7 NOIEMBRIE 2021

Ediție specială – Online

REGULAMENTUL CONCURSULUI

Întrucât anul acesta ne confruntăm din nou cu restricții datorate situației epidemiologice din țară, am decis ca desfășurarea Concursului De Teorie Muzicală ”Emil Alexandrescu” să fie exclusiv online.

Având în vedere acest fapt, probele concursului vor consta într-un  solfegiu și un exercițiu ritmic, ambele la prima vedere. Se exclud, pentru această ediție, probele de dicteu și de test teoretic.

Solfegiul și exercițiul ritmic vor fi prezentate live, într-o conferință pe platforma Zoom.

Fiecare concurent va primi pe adresa de e-mail cu care s-a înscris în concurs link-ul personalizat pentru platfoma Zoom, unde va afla ora la care va trebui să intre live în proba de concurs.

Concurenții vor fi programați pe ore și pe clase, și vor primi accesul în conferință în ordine alfabetică. Se recomandă consultarea listei de concurenți și estimarea corectă a momentului în care aceștia ar putea fi acceptați în conferință.

 De exemplu, dacă o clasă este programată în intervalul orar 10.00-11.30, un elev din respectiva clasă cu numele ”Popescu” nu va putea fi acceptat în conferință decât după ce au concurat și elevii cu nume anterioare literei P, deci, cel mai probabil după ora 10.45. Nu este necesar să acceseze link-ul la ora 10.00!

Concurenții vor fi programați câte 12 pe oră.

Probele de concurs se vor desfășura începând de vineri, 5 noiembrie 2021, ora 14.00. În funcție de numărul de participanți, programul concursului se poate prelungi până duminică, 7 noiembrie 2021.

PROBELE DE CONCURS

CLASA a II-a:

  • SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol, tonalitatea Do major, în măsura de 2/4, cu mers treptat şi cu salturi melodice până la cvartă perfectă. Înaintea solfegiului se intonează gama Do major sau arpegiul – la cererea comisiei.
  • Exercițiu ritmic în măsurile de 2/4 sau 3/4, cu durate cunoscute: pătrimi, optimi, doimi, pauze de un timp și jumătate de timp.

CLASA a III-a:

  • SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol, în tonalitatea Do major, măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu elemente ritmico-melodice studiate în anii precedenţi. Înaintea solfegiului se va intona formula de acordaj a tonalităţii în care este compus solfegiul, gama sau arpegiul. Ritmul va fi alcătuit din durate și formule ritmice cunoscute: pătrimi, optimi, șaisprezecimi, doimi, pauze de un timp și jumătate de timp, optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, triolet, pătrimea cu punct urmată de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime.
  • Exercițiu ritmic în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu durate formule ritmice cunoscute: pătrimi, optimi, șaisprezecimi, doimi, pauze de un timp și jumătate de timp, optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, triolet, pătrimea cu punct urmată de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime.

CLASA a IV-a:

  • SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol, în tonalitatea Do major, cu salturi mai mari de cvartă, arpegii, în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu elemente ritmico-melodice studiate în anii precedenţi. Înaintea solfegiului se va intona formula de acordaj a tonalităţii în care este compus solfegiul. Ritmul va fi alcătuit din durate și formule ritmice cunoscute: pătrimi, optimi, șaisprezecimi, doimi, pauze de un timp și jumătate de timp, optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, triolet, pătrimea cu punct urmată de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime, sincopă simetrică pe timp.
  • Exercițiu ritmic în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu durate și formule ritmice cunoscute: pătrimi, optimi, șaisprezecimi, doimi, pauze de un timp și jumătate de timp, optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, triolet, pătrimea cu punct urmată de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime, sincopă simetrică pe timp.

CLASA a V-a:

  • SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol, în tonalitatea Do major sau la minor armonic, cu salturi până la octavă, în măsura de 3/4 sau 4/4, cu elemente ritmico-melodice studiate în anii precedenţi. Înaintea solfegiului se va intona formula de acordaj a tonalităţii în care este compus solfegiul. Ritmul va fi alcătuit din durate și formule ritmice cunoscute: optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, triolet, pătrimea cu punct urmată de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime, sincopă simetrică pe timp, sincopă simetrică pe jumătate de timp, contratimp pe jumătate de timp.
  • Exercițiu ritmic în măsura de 2/4, 3/4 sau 4/4, cu durate și formule ritmice cunoscute: sincopă simetrică pet timp, sincopă simetrică pe jumătate de timp, contratimp pe jumătate de timp.

CLASA a VI-a:

  • SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol și fa, în tonalități cu o alterație la armură, cu salturi până la octavă, în măsura de 3/4 sau 4/4, cu elemente ritmico-melodice studiate în anii precedenţi. Înaintea solfegiului se va intona formula de acordaj a tonalităţii în care este compus solfegiul. Ritmul va fi alcătuit din durate și formule ritmice cunoscute: optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, triolet, pătrimea cu punct urmată de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime, sincopă simetrică pe timp, sincopă simetrică pe jumătate de timp, contratimp pe jumătate de timp, sincope asimetrice.
  • Exercițiu ritmic în măsura de 3/4 sau 4/4, cu durate și formule ritmice cunoscute: sincopă simetrică pet timp, sincopă simetrică pe jumătate de timp, contratimp pe jumătate de timp, sincope asimetrice, contratimp sincopat.

 

CLASA a VII-a:

  • SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol și fa, în tonalități cu o alterație la armură, cu salturi până la octavă, în măsura de 3/4 sau 4/4, cu elemente ritmico-melodice studiate în anii precedenţi. Înaintea solfegiului se va intona formula de acordaj a tonalităţii în care este compus solfegiul. Ritmul va fi alcătuit din durate și formule ritmice cunoscute: optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, triolet, pătrimea cu punct urmată de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime, sincopă simetrică pe timp, sincopă simetrică pe jumătate de timp, contratimp pe jumătate de timp, sincope asimetrice, sincopa simetrică pe sfert de timp, triolet pe 2 timpi.
  • Exercițiu ritmic în măsura de 3/4 sau 4/4, cu durate și formule ritmice cunoscute sincope simetrice și asimetrice, pe jumătate, sfert și/sau treime de timp,  triolet pe 2 timpi

CLASA a VIII-a:

  • SOLFEGIU – la prima vedere în cheia sol și fa, în tonalități cu până la 2 alterații la armură, cu salturi până la octavă, în măsura de 3/4 sau 4/4, cu elemente ritmico-melodice studiate în anii precedenţi. Înaintea solfegiului se va intona formula de acordaj a tonalităţii în care este compus solfegiul. Ritmul va fi alcătuit din durate și formule ritmice cunoscute: optime urmată de două șaisprezecimi, două șaisprezecimi urmate de optime, triolet, pătrimea cu punct urmată de optime, optime cu punct urmată de șaisprezecime, sincopă simetrică pe timp, sincopă simetrică pe jumătate de timp, contratimp pe jumătate de timp, sincope asimetrice, sincopa simetrică pe sfert de timp, triolet pe 2 timpi, cvintolet, sincope pe treime de timp, simetrice și asimetrice.
  • Exercițiu ritmic în măsura de 3/4 sau 4/4, cu durate și formule ritmice cunoscute sincope simetrice și asimetrice, pe jumătate, sfert și/sau treime de timp,  triolet pe 2 timpi, cvintolet.

CLASELE IX – XII:

  • SOLFEGIU – la prima vedere în cheile sol şi fa, în tonalităţi cu până la 3 alteraţii la armură, în măsura de 3/4 , 4/4, 6/8, 9/8, 12/8 cu intervale simple şi compuse până la decimă, cu ritmuri de dificultate complexă. Solfegiul va fi precedat de intonarea formulei de acordaj.
  • Exercițiu ritmic în măsura de 3/4 , 4/4, 6/8, 9/8, 12/8, cu durate și formule ritmice cunoscute, precum și diviziuni excepționale, până la cvartolet.

 

Înscrierea la concurs se realizează:

  • Pe bază de tabel (vezi anexa), în format word, în care se va specifica numele și prenumele elevului, clasa, adresa de e-mail, profesor coordonator şi şcoala de provenienţă.

sau

Pentru buna desfășurare a concursului, participanții fac dovada plății unei taxe de 25 lei, în contul RO68BTRLRONCRT0546432801, deschis la Banca Transilvania titular cont SC MIND DEVELOPMENT ONLINE SRL, menționându-se numele concurentului.

Se va emite factură fiscală individuală pentru concurenții înscriși prin formularul de pe www.taniaboamba.ro sau factură fiscală pe numele profesorului coordonator care va înscrie un număr mai mare de elevi, pe baza tabelului din anexă.

 Anexa completată se va trimite la următoarea adresă de e-mail: concurs_emilalexandrescu@yahoo.com, sau pe whatsapp la numărul de telefon: 0744635718.

Data limită de înscriere: vineri, 29 octombrie 2021.

Persoane de contact :

  • Elena Boambă – 0744635718
  • Dana Ciocan – 0744514125
  • Mihaela Burlacu – 0756845128

 

 

PREMIEREA

Se va acorda pentru fiecare categorie/clasă premiul I, II, III şi Menţiune + diplomă +  un Trofeu al categoriei pentru fiecare an de studiu + premiu surpriză.

Premiile se vor acorda în următorul mod:

Trofeul categoriei – Elevilor care obțin nota 10 la ambele probe

Premiul I: 9.99 – 9.70

Premiul II: 9.69 – 9.50

Premiul III: 9.49 – 9.25

Mențiune: 9.24 – 8.50

Premiu de participare: sub 8.50

Premiile for fi anunțate după terminarea probelor de concurs, profesorilor coordonatori.

Diplomele vor fi editate în format electronic și trimise profesorilor coordonatori, pentru a fi printate.

Premiile și trofeele vor fi trimise prin servicii de curierat profesorilor coordonatori. Costurile transportului vor fi suportate de organizatori.

Pentru buna desfășurare a concursului, participanții trebuie să facă dovada plății unei taxe de 25 lei, în contul RO68BTRLRONCRT0546432801, deschis la Banca Transilvania titular cont SC MIND DEVELOPMENT ONLINE SRL, menționându-se numele concurentului.